Vanaf zondag 6 februari tot zondag 8 mei loopt in het Jakob Smitsmuseum (Sluis 155a) de expo 'Jules Schmalzigaug versus Jakob Smits'.

Bezoekers mogen zich verwachten aan een boeiende confrontatie tussen futurist Schmalzigaug en pre-expressionist Smits.

Recent onderzoek naar de correspondentie tussen beide schilders vormde de concrete aanleiding tot deze tentoonstelling. Een brief uit 1913 van Schmalzigaug aan Smits wierp een nieuw licht op de artistieke relatie tussen de twee kunstenaars.

De jonge Schmalzigaug vond in Smits een mentor die een grote invloed zou hebben op zijn verdere kunstenaarschap.

De Eerste Wereldoorlog greep bruusk in op het bestaan van beide kunstenaars. Smits stopte tijdelijk met schilderen en werd hoofd van de voedselbedeling in Mol. Na de oorlog nam hij de draad weer op met zijn definitief, pre-expressionistisch werk.

Schmalzigaug moest zijn futuristische kunstbroeders in Italië vaarwel zeggen op het moment dat hij 'het' gevonden had en raakte in Den Haag beklemd in zichzelf, wat helaas tot zijn vroegtijdig einde leidde.

In de tentoonstelling dialogeert werk uit meerdere periodes van Smits en Schmalzigaug. Dat gebeurt vaak verrassend gelijklopend, ondanks hun grote verschillen in achtergrond en instelling.

Het modernisme van de eerste decennia van de 20ste eeuw was bij beide kunstenaars aanwezig en zocht zich een weg in specifieke richtingen. Dat levert hier een boeiende confrontatie op tussen twee werelden.

Toegangsprijs (inclusief catalogus) - Basistarief: 8 euro -  Museumpas: gratis -  Tot 18 jaar: gratis - dankzij de medewerking van: Galerie Ronny Van de Velde -  De families Malgaud (voorheen: Schmalzigaug) -  De families André (Smits)

Onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen.